Hoogtepunten van Limburg


Limburg is een prachtige provincie gelegen in het zuiden van Nederland. De provincie grenst aan België en Duitsland en is een heerlijke vakantiebestemming. Je kunt er genieten van mooie natuurparken, gezellige stadjes en glooiende heuvels. In de hoofdstad Maastricht staan de leukste cafeetjes en in Valkenburg kun je de Limburgse grotten verkennen. Het Nationaal Park de Maasduinen is perfect voor een lange wandeling en bij het Drielandenpunt kun je genieten van het uitzicht over België en Duitsland. In Limburg vind je leuke bierbrouwerijen en in Park Gravenrode kun je de leukste activiteiten ondernemen. Kortom, er is van alles te zien en te doen! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Limburg

Maastricht

Maastricht is de prachtige hoofdstad van Limburg. De stad ligt aan de rivier de Maas, in het zuidelijke puntje van Limburg. Het is een authentieke stad met een historisch stadscentrum, waar je mooie pleinen, charmante huizen en gezellige straatjes kunt vinden. Het middelpunt van de stad is het Vrijthof. Dit plein wordt omringd door mooie gebouwen en leuke terrasjes. Je vindt er de Basiliek van Sint Servaas en de Sint-Janskerk. Rond het Vrijthof kun je wandelen langs de leukste winkels en genieten van allerlei gezellige restaurants.

Vrijthof Maastricht

Je kunt een kijkje nemen bij de oude stadspoort, de Helpoort en meer leren over Maastricht bij het Natuurhistorisch Museum. Over de Maas loopt een andere belangrijke bezienswaardigheid, de Sint-Servaasbrug.

Deze mooie brug bied je een prachtig uitzicht over de Maas en de stad.

Met het bekende Vrijthof als middelpunt. Het plein van de bekende concerten van de wereldberoemde en Nederlandse violist Andre Rieu.

Naast de diverse historische gebouwen, is ook de gezelligheid van de vele restaurants, cafés en terrassen geliefd.

Uitgebreide informatie kan je vinden via de volgende link op de pagina over: bezienswaardigheden in Maastricht.

DE MAASPLASSEN – Hét watersportgebied van Nederland

De watersportliefhebber komt op de Maasplassen aan zijn trekken.  Deze vormen het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. Normaliter kun je hier diverse rondvaarten maken.De Maasplassen is een van de vele parels die Limburg rijk is. De Maasplassen is een uitgestrekt, aaneengesloten netwerk van grote en kleine plassen, ontstaan door grindafgravingen. Met een hart voor watersport en oppervlakte van ruim 3000 hectare is het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland.

Watersportparadijs

Op de Maasplassen kun je zwemmen, surfen, zeilen, duiken, roeien, kanoën, kayakken. Je kunt ook kiezen voor een van de extremere watersporten als waterskiën, en wakeboarden. In de zomermaanden zijn de mooie dagstranden een aanrader. 

Rondvaart over de Maasplassen

Om een goede indruk te krijgen van de omvang van de Maas en de Maasplassen is een trip met een rondvaartboot een absolute aanrader. 

Vaar met je eigen boot of huur er eentje

De Maasplassen zijn perfect om met een zeilboot, jacht of sloep te verkennen. Voor de meeste boten is een vaarbewijs zelfs niet eens nodig! Via mooie vaarwegen kom je van de ene plas naar de andere.  Geen eigen boot? Huur er een!  Er zijn voldoende jachthavens om aan te meren. Voordat je gaat varen is het wel zaak om goed voorbereid het water op te gaan. Bekijk hier de informatie voor een goede en veilige vaart.

Waterkaarten en informatie over de Maasplassen

Waterkaarten, wateralmanakken, het Maasplassen Magazine en informatie over activiteiten op en rond de Maasplassen zijn verkrijgbaar bij de VVV vestigingen.

Vaarkaart van de Maasplassen

De Vaarkaart is een handig online hulpmiddel met relevante informatie voor als je een dag gaat varen. 


Routes in Limburg

De uitgestrekte natuur: twee Nationale Parken en diverse grensoverschrijdende natuurgebieden, biedt vele mogelijkheden voor fietsenwandelen, of paardrijden. Talloze routes  zijn eenvoudig te volgen via het knooppuntensysteem. Hier tref je vele bezienswaardigheden, zoals mooie kastelen en molens.

Wandelroutes Zuid-Limburg
Nationaal park de Maasduinen
Thorn het Witte Stadje
Valkenburg aan de Geul, een toeristische trekpleister van Zuid-Limburg
 Shoppen in Limburg

Winkelliefhebbers  kunnen in  Maastricht, Roermond en Weert hun hart ophalen.

Roermond kent het Designer Outlet Roermond, met maar liefst 200 winkels voor merkkleding tegen outletprijzen.

Evenementen in Limburg

Benieuwd welke activiteiten, wandelroutes en evenementen er worden georganiseerd? Neem dan eens een kijkje in de evenementenkalender. 

Net als in de meeste provincies, is ook in Limburg van alles te doen.

Zo vind je er bijvoorbeeld de volgende bezienswaardigheden en activiteiten:

• Diverse kastelen, burchten en landhuizen

Mergelgrotten van Museum Romeinse Catacomben in Valkenburg

Mountainbiken in grotten

Steenkolenmijn Valkenburg

Mountainbiken, fietsen of wandelen

Lasergamen in de grotten bij Valkenburg en Maastricht

Drie-landenpunt bij Vaals (met restaurant en doolhof)

Mechelse heide bij Maasmechelen (België)

Mind Mystery; illusie museum (Horst)

Attractiepark Toverland

Mosaqua; groot binnen en buiten zwembad (Gulpen)

GaiaZOO; grote dierentuin (Kerkrade)

Klimpark (Weert, Brunssum en Tegelen)

BikePark Hendrik; mountainbike parcours (Brunssum)

Snow World; indoor skipiste (Landgraaf)

Kasteelpark Born; kleinschalige dierentuin (Born)

AGOGO heuvel; stoeltjeslift, rodelbaan, tubebaan (Valkenburg)

• Limburg staat ook bekend om de vele brouwerijen. Je kan een kijkje nemen in de volgende brouwerijen: Hertog Jan (Arcen), Brand Bier (Wijlre), Lindeboom (Neer), Alfa Bier (Schinnen) en bij de Gulpener bierbrouwerij (Gulpen).